Idag kom 21 personer till det första officiella mötet för Västerås Soppkök. Här är några sammanfattande anteckningar.

Kent Jansson pratade kort om vad soppköket betyder för de hemlösa. Han påpekade att det borde helst vara både lördag och söndag. Det kommer kosta pengar. Robert och alla andra som arbetar med soppköket måste då ta på sig att gå runt och samla in pengar. För det krävs registrerad förening och bankgiro. Soppköket uppskattas mycket av communityn. Många kommer till soppköket för gemenskapen.

Robert Smith berättade om soppkökets historia. Mycket av det står i denna intervju med Robert. Viktigt att vi behåller “vi” i soppköket. Vi måste fokusera på det positiva i livet. Det finns många som vill hjälpa till men de vet inte hur. Med soppköket kan man prova på. Vad man investerar får man tillbaka x10. Soppköket behöver människor som hjälper till annars blir det samma människor som hjälper till och de blir utbrända. Alla kan hjälpa till på något sätt. Kom gärna till soppköket en söndag och prova på.

Efter helgen har Robert ett möte med någon som hjälper till med att registrera en ekonomisk förening. De kommer också snart ha ett möte med en bank för att skaffa bankgironummer. Inom en månad borde vi vara officiella.

Tyvärr kommer vi inte kunna börja servera mat på lördagar inom den närmaste framtiden. Men när vädret blir bättre kommer vi kunna vara utomhus på en parkering.

Visionen är ha en tågvagn för Soppköket. Vi är väldigt när att låsa det informerade Robert. Det kommer kosta pengar men vi vet inte hur mycket för vi har inte sett tåget än. Tills vi har tåget kan vi fortsätta vara på Intiman.

Robert berättade om idén med “suspended clothes”.  “Suspended coffee” innebär att man när man köper en kopp kaffe på ett kafé kan betala för en extra kopp som en behövande kan få gratis vid ett senare tillfälle. Robert diskuterar just nu med ett antal klädaffärer i Västerås, bl.a. Gina Tricot om att göra samma sak fast med kläder.

En fråga ställdes om hur vi ska bära oss åt om vi vill prata med potentiella sponsorer. Man ska då ha med sig ett inbetalningskort från föreningen. Pengarna ska inte lämnas till individen. Vad gäller för livsmedelshandlare, om de vill skänka mat? Försök få dem att bli månadsgivare först. Robert berättade att ingen behöver fråga honom om lov för att gå och fråga om sponsring. Han ber oss dock att ringa honom före besöket för att se om någon annan har varit till samma butik eller företag.

Ett önskemål uttrycktes om att det vore bra om det trycktes upp en liten sak om Soppköket som man kan ha med sig. Kent berättade att Stadsmissionen har en typ av kort. Det är på gång sade Robert.

Björn Carlsson berättade om Intiman. Har hyrt Intiman sedan 2009. Soppköket har nu varit öppet ett år på Intiman. Intiman är mest uthyrd på fredagar och lördagar men i veckorna är det tunt. Varför kan inte Soppköket vara öppet på en tisdag? Inget egentligen. Soppköket kan vara ett bra komplement till Stadsmissionen och andra organisationer. Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting.

Björn påpekade att vi måste också vara rent praktiska. Det finns nu ett dokument, schema där man ser vem som jobbar varje gång, vilken mat som finns, vilka roller som personer tar på sig etc.

Magnus Nystedt informerade om den interna Facebookgrupp som finns för de som arbetar med Soppköket. De som vill vara med och hjälpa till med Soppköket, bli vänner med Magnus på Facebook så han kan lägga till dig i gruppen. Det finns också ett schema i Google Docs samt ett dokument med allas kontaktinformation.

Robert informerade om att det finns nu en tandläkare i Västerås som kommer hjälpa till med gratis tandläkartjänster. Under kommande vecka borde information om det komma på webbplatsen.

Vår vision kan vara lika stor som vår fantasi, avslutade Robert med.